SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I WEDZONYM ŁOSOSIEM
20 dag młodego szpinaku
1 duża cebula
4 jaja ugotowane na twardo
20 dag wędzonego łososia
½ pęczka szczypiorku
2 łyżki soku cytrynowego
spora szczypta soli szczypta cukru
1 kubek (150 g) jogurtu naturalnego
3 łyżki gęstej śmietany
½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
Szpinak przebrać, usunąć grube łodyżki, umyć i dobrze osaczyć. Cebule obrać i pokroić w cieniuteńkie krążki. Jajka obrać i pokroić w plasterki Łososia pokroić w paski.
Koperek umyć, osuszyć ściereczka i drobno pokroić. Półmisek do sałatek lub cztery talerze wyłożyć listkami szpinaku. Na nich ułożyć krążki cebulę i paseczki łososia, posypać koperkiem.
Na wierzchu ułożyć plasterki jajek. Sok cytrynowy wymieszać z solą i cukrem, dodać jogurt i śmietanę, całość wymieszać. Sałatkę polać sosem i posypać pietruszka.
Moja rada; Szpinak można pokroić w paski, wymieszać z plasterkami jaj, ćwiartkami pomidorów, krążkami cebuli i szynką zamiast łososia. Sałatkę doprawić sosem winaigrette
Gryzmek