SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I WEDZONYM ŁOSOSIEM.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I WEDZONYM ŁOSOSIEM

 

 

 

           SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I WEDZONYM ŁOSOSIEM 

 

 

 

                                  20 dag młodego szpinaku

                                    1 duża cebula

                                    4 jaja ugotowane na twardo

                                  20 dag wędzonego łososia

                                  ½ pęczka szczypiorku

                              2  łyżki soku cytrynowego

                                  spora szczypta soli szczypta cukru

                                    1 kubek (150 g) jogurtu naturalnego

                                    3 łyżki gęstej śmietany

                                  ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu

 

 

Szpinak przebrać, usunąć grube łodyżki, umyć i dobrze osaczyć. Cebule obrać i pokroić w cieniuteńkie krążki. Jajka obrać i pokroić w plasterki  Łososia pokroić w paski.

Koperek umyć, osuszyć ściereczka i drobno pokroić. Półmisek do sałatek lub cztery talerze wyłożyć listkami szpinaku. Na nich ułożyć krążki cebulę i paseczki łososia, posypać koperkiem.

Na wierzchu ułożyć plasterki jajek. Sok cytrynowy wymieszać z solą i cukrem, dodać jogurt i śmietanę, całość wymieszać. Sałatkę polać sosem i posypać pietruszka.

 

Moja rada; Szpinak można pokroić w paski, wymieszać z plasterkami jaj, ćwiartkami pomidorów, krążkami cebuli i szynką zamiast łososia. Sałatkę doprawić sosem winaigrette

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin