SOS KOKTAJLOWY.doc

(26 KB) Pobierz
SOS KOKTAJLOWY

                                    SOS KOKTAJLOWY        

 

 

Ten delikatny sos na bazie majonezu odpowiedni jest do wyrafi­nowanych koktajli zakąskowych - bardzo wykwintnych sałatek podawanych na przystawkę w pucharkach koktajlowych. Owo­ce morza, szlachetne gatunki ryb, dziczyzna, drób lub pieczona polędwica mogą być łączone ze słodko-kwaśnymi owocami, grzybami lub jajami.

l małe jabłko obrać, ze­trzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z l łyżką soku cytrynowe­go.

 

5 łyżek oliwy z oliwek lub orzechów włoskich z pierwszego tłoczenia dolewać powoli do przygotowanych skła­dników, ubijając trze-paczką. Kawałek świeżego chrzanu o długości 7 do 10 cm, obrać, umyć, zetrzeć na tarce i wymieszać z utartym jabłkiem i l łyżką soku cytrynowego.

 

Do sosu dodać około 2 łyżki drobno pokrojo­nego szczypiorku; wy­mieszać z sałatką. Całość doprawić solą i cukrem; połączyć z taką ilością naturalne­go soku jabłkowego, żeby powstał gęsty sos. 3 łyżki wytrawnego białego wina i l łyżkę białego octu winnego wymieszać ze sporą szczyptą soli i świeżo zmielonego białego pieprzu; sól powinna się rozpuścić.

Sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego białego pieprzu, l łyżkę startego chrzanu i 3 łyżki soku anana­sowego wymieszać z utartym jabłkiem.

 

Przygotowane składniki połączyć z 5 łyżkami oliwy z oliwek, ubijając trze paczką. Sos dopra­wić do smaku solą i pie­przem.

4 łyżki majonezu sałat­kowego, 3 łyżki keczupu i 1 łyżkę białego wina połączyć delikat­nie trze paczką z przy­gotowanymi składni­kami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin