SOS KOKTAJLOWY
Ten delikatny sos na bazie majonezu odpowiedni jest do wyrafinowanych koktajli zakąskowych - bardzo wykwintnych sałatek podawanych na przystawkę w pucharkach koktajlowych. Owoce morza, szlachetne gatunki ryb, dziczyzna, drób lub pieczona polędwica mogą być łączone ze słodko-kwaśnymi owocami, grzybami lub jajami.
l małe jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z l łyżką soku cytrynowego.
5 łyżek oliwy z oliwek lub orzechów włoskich z pierwszego tłoczenia dolewać powoli do przygotowanych składników, ubijając trze-paczką. Kawałek świeżego chrzanu o długości 7 do 10 cm, obrać, umyć, zetrzeć na tarce i wymieszać z utartym jabłkiem i l łyżką soku cytrynowego.
Do sosu dodać około 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku; wymieszać z sałatką. Całość doprawić solą i cukrem; połączyć z taką ilością naturalnego soku jabłkowego, żeby powstał gęsty sos. 3 łyżki wytrawnego białego wina i l łyżkę białego octu winnego wymieszać ze sporą szczyptą soli i świeżo zmielonego białego pieprzu; sól powinna się rozpuścić.
Sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego białego pieprzu, l łyżkę startego chrzanu i 3 łyżki soku ananasowego wymieszać z utartym jabłkiem.
Przygotowane składniki połączyć z 5 łyżkami oliwy z oliwek, ubijając trze paczką. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
4 łyżki majonezu sałatkowego, 3 łyżki keczupu i 1 łyżkę białego wina połączyć delikatnie trze paczką z przygotowanymi składnikami.
Gryzmek