LASAGNA BIAŁO.doc

(30 KB) Pobierz
LASAGNA BIAŁO-CZERWONA

 

                                    LASAGNA  BIAŁO-CZERWONA                  

 

 

                                    35 dag gotowego makaronu lasagna,

                                    20 dag sera salami w plasterkach,

                                      5 jajek,

                                      5 dag startego sera cheddar,

                                      3 łyżki startego parmezanu,

                                      2 łyżki masła,

                                      2 łyżki margaryny,

                                        sól, pieprz.

 

                         Sos beszamelowy :

                                     2 łyżki masła lub margaryny,

                                     2 łyżki mąki,

                                  3/4 szklanki mleka,

                                  ¼ łyżeczki białego pieprzu,

                                       sól.

 

                        Sos mięsno pomidorowy:

                                     40 dag mielonego mięsa wołowego,

                                     50 dag pomidorów,

                                       1 cebula,

                                     10 dag selera,

                                       1 marchew,

                                       2 łyżeczki bazylii,

                                       2 łyżki oleju,

                                       2 ząbki czosnku.

 

Przygotować sos beszamelowy : na małym ogniu rozgrzać w garnuszku masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos mięsno - pomidorowy : cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i

czosnek. Następnie dodać wołowinę i smażyć ją, aż straci różowy kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Seler i marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.

Wrzucić bazylię i dusić 35 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić potrawę jeszcze 10 min. Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, po czym układać w nim warstwami : makaron,

ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy.

Na wierzchu ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła. Potrawę piec 30 min w piekarniku, w temp. 175 st.C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin