ZAPIEKANKA WARZYWN1.doc

(26 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA WARZYWNA

 

                                  ZAPIEKANKA WARZYWNA                  

 

 

 

                                    20 dag grubszego makaronu (rurki, wstążki),

                                     15 dag brukselki,

                                       1 por,

                                       1 marchew,

                                       2 szklanki mleka,

                                       2 cebule,

                                       2 ząbki czosnku,

                                       1 jajko,

                                     ½ łyżeczki vegety,

                                       3 łyżki masła,

                                       1 łyżeczka imbiru,

                                       1 łyżka natki pietruszki,

                                       2 łyżki startego sera (tylżycki, warmiński),

                                          sól, pieprz.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Żaroodporne naczynie wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego kluski.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na reszcie masła i dodać do klusek. Warzywa obrać i opłukać. Marchew pokroić w plastry, por na dwucentymetrowe kawałki. Brukselkę, marchew i por ugotować na parze na półmiękko, wyłożyć na kluski i wymieszać. Mleko doprawić vegetą, imbirem, solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i wlać do klusek.

Posypać startym serem i zapiekać 25 - 30 min w piekarniku

w temp. 180 st.C. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin