3/4 l mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Beszamel:
7 dag mąki
7 dag masła
1 litr tłustego mleka
gałka muszkatołowa
Farsz:
½ kg pieczarek
30 dag szynki
25 dag sera gruyere
Jeden zupełnie spokojnie wystarczy na porządne danie. Acha, zamiast pieczarek i szynki do beszamelu można dodać to, co chcecie. Pełen luz.
Ciasto naleśnikowe:
Wsyp mąkę z solą do miski. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj. Beszamel:
Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min. Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera. Naleśniki: Usmaż cienkie placki. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru). Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły.
Gryzmek