BESZAMEL W NALEŚNIKU Z PIECZARKAMI.doc

(29 KB) Pobierz
Beszamel w naleśniku z pieczarkami

 

                           BESZAMEL W NALESNIKU Z PIECZARKAMI

                               330 dag mąki

                                                    2 jajka

                                                 3/4 l mleka

                                                   2 łyżki oleju

                                                      szczypta soli

                                      Beszamel:

                                               7 dag mąki

                                               7 dag masła

                                               1 litr tłustego mleka

                                                  gałka muszkatołowa

 

                                      Farsz:

                                              ½ kg pieczarek

                                             30 dag szynki

                                             25 dag sera gruyere

 

 

             Jeden zupełnie spokojnie wystarczy na porządne danie.
Acha, zamiast pieczarek i szynki do beszamelu można dodać to, co chcecie. Pełen luz.

               Ciasto naleśnikowe:

            Wsyp mąkę z solą do miski. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj.
                Beszamel:

          Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min.
Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera.
                   Naleśniki:
             Usmaż cienkie placki. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru). Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin