BELGIJSKA SAŁATKA JAJECZNA
20 dag majonezu sałatkowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki soku cytrynowego
6-8 łyżeczek wody
1 mała cebula
po 2 szczypty soli i pieprzu łyżeczki cukru
8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
2 ogórki marynowane
2 jabłka
4 średnie główki cykorii
1 pęczek rzodkiewek
10 jaj ugotowanych na twardo
Majonez wymieszać z koncentratem pomidorowym, sokiem cytrynowym i woda. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce bezpośrednio do sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości l cm.
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Z obranych jabłek wykroić gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki, ogórki i jabłka wymieszać z sosem i odstawić na l godzinę.
Główki cykorii umyć, odkroić czubki a pozostałe liście pokroić na paski. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Jaja obrać i przekroić na sześć części. Sałatkę wymieszać z paskami cykorii, rzodkiewkami i ugarnirować jajami oraz od krojonym i czubkami cykorii.
Gryzmek