CARPACCIO Z RYBĄ.doc

(26 KB) Pobierz
Carpaccio z rybą

 

                               CARPACCIO Z RYBĄ       

 

 

               

                       25 dag filetów z ryby (diabła morskiego)

                         1 pęczek estragonu

                         2 łyżeczki zielonego pieprzu

                       15 dag pomidorów koktajlowych

                         1 mały ogórek sałatkowy

                         2 szalotki

                      15 dag pieczarek

                         2 łyżki octu estragonowego

                         1 łyżeczka musztardy estraganowej

                         2 łyżki oleju z pestek winogron

                            po dużej szczypcie cukru, soli

                           białego pieprzu

                            kilka ładnych liści sałaty

 

 

 

Filety ryby opłukać zimną wodą i osuszyć, Estragon umyć, osuszyć i drobno posiekać. Zielony pieprz rozgnieść.

Filety rybne natrzeć estragonem i pieprzem, owinąć folia aluminiową i włożyć na l godzinę do zamrażalnika. Pomidory obrać ze skórki. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasiona.

Przy pomocy specjalnego nożyka wykroić z ogórka kulki (lub pokroić w kostkę), Szalotki umyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki,

Ocet wymieszać z musztarda i olejem. Przygotowane składniki wymieszać z sosem i doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, Liście sałaty umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na półmisku.

Zmrożone filety rybne pokroić na cienkie ukośne plastry i ułożyć obok liści sałaty na półmisku. Sałatkę Jarzynową umieścić na liściach sałaty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin