SAŁATKA Z JAJEK I PIECZAREK
5 łyżek śmietany
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka świeżo utartego chrzanu
2 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy
1 pęczek pietruszki
po szczypcie soli, świeżo zmielonego
białego pieprzu, cukru i gałki muszkatołowej
4 jaja ugotowane na twardo
20 dag różowych pieczarek
Ze śmietany, oleju, soku cytrynowego, chrzanu i musztardy zrobić kremowy sos. Szczypiorek i pietruszkę umyć i otrzepać z wody, Pietruszkę drobno posiekać i dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
Jajka obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jaj i pieczarek ułożyć koliście na czterech talerzach i pokropić sosem.
Szczypiorek drobniutko pokroić i posypać nim sałatkę, Podać z tostami lub bagietkami.
Gryzmek