SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z INDYCZA PIERSIĄ.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z INDYCZA PIERSIĄ

 

             SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z INDYCZA PIERSIĄ

 

 

 

                                 25 dag gęstej śmietany

                                   1 żółtko

                                   1 łyżka świeżo startego parmezanu

                                   2 łyżki soku cytrynowego

                                      po szczypcie soli. cukru, świeżo

                                      zmielonego białego pieprzu i cynamonu

                                  1 pomarańcza

                                  1 jabłko

                                  2 młode cebulki ze szczypiorkiem

                                10 dag świeżych daktyli

                                20 dag wędzonej piersi indyka, w plasterkach

                                  2 bulwy kopru włoskiego fenkuła)

 

 

Śmietanę wymieszać z żółtkiem, serem i sokiem cytrynowym. Sos doprawić solą, cukrem, pieprzem i cynamonem. Pomarańcze obrać, wyfiletować, ociekający sok zachować do sosu. Wy filetowane cząstki przekroić ukośnie dodać do sosu.

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Ćwiartki jabłka pokroić w plasterki i natychmiast wymieszać z sosem. Cebulki umyć, białe i jasnozielone części pokroić w cienkie krążki. Daktyle wypestkować.

Plasterki indyka pokroić w paseczki. Delikatne listki fenkuła odłożyć. Bulwy oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Pokrojony fenkuł, cebule, daktyle \ wędlinę wymieszać z sosem.

Odstawić sałatkę na 15 minut, przed podaniem posypać posiekanymi zielonymi listkami fenkuła.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin