SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z INDYCZA PIERSIĄ
25 dag gęstej śmietany
1 żółtko
1 łyżka świeżo startego parmezanu
2 łyżki soku cytrynowego
po szczypcie soli. cukru, świeżo
zmielonego białego pieprzu i cynamonu
1 pomarańcza
1 jabłko
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
10 dag świeżych daktyli
20 dag wędzonej piersi indyka, w plasterkach
2 bulwy kopru włoskiego fenkuła)
Śmietanę wymieszać z żółtkiem, serem i sokiem cytrynowym. Sos doprawić solą, cukrem, pieprzem i cynamonem. Pomarańcze obrać, wyfiletować, ociekający sok zachować do sosu. Wy filetowane cząstki przekroić ukośnie dodać do sosu.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Ćwiartki jabłka pokroić w plasterki i natychmiast wymieszać z sosem. Cebulki umyć, białe i jasnozielone części pokroić w cienkie krążki. Daktyle wypestkować.
Plasterki indyka pokroić w paseczki. Delikatne listki fenkuła odłożyć. Bulwy oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Pokrojony fenkuł, cebule, daktyle \ wędlinę wymieszać z sosem.
Odstawić sałatkę na 15 minut, przed podaniem posypać posiekanymi zielonymi listkami fenkuła.
Gryzmek