SAŁATKA Z MAŁŻAMI.doc

(27 KB) Pobierz
Wykwintne sosy do sałatek

                                 SAŁATKA Z MAŁŻAMI      

 

 

 

                                       2 kg małżów  

                                       2 ząbki czosnku

                                       4 gałązki pietruszki

                                       1 szkl wytrawnego białego wina

                                     30 dag łuskanego groszku

                                       1szkl bulionu z warzyw

                                       6 pomidorów

                                     30 dag tuńczyka z puszki

                                     30 dag krewetek

                                       2 łyżki kaparów

                                     10 łyżek oliwy z oliwek

                              sok z 2 dużych cytryn

                                     40 dag makaronu świderki

                                       2 łyżeczki soli

                                          szczypty zmielonego pieprzu

 

 

 

 

Małże wyszorować pod bieżąca zimna woda i usunąć nici czepne, Gotować małże w winie z dodatkiem rozgniecionego ząbka czosnku, gałązek pietruszki pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.

Małże, które nie otworzyły się w czasie gotowania należy wyrzucić. Z otwartych muszli wyjąć mięso małżów. Groszek gotować przez 10 minut w bulionie z warzyw, następnie osaczyć na sicie.

Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić. Tuńczyka wyjąć z puszki, rozdzielić na kawałki i wymieszać z małżami groszkiem, pomidorami, kaparami, krewetkami, 8 łyżkami oliwy i sokiem cytry-nowym.

Sałatkę wstawić na 30 minut do lodówki, Makaron ugotować w 4 l wody osolonej 2 łyżeczkami soli (10 minut). Osaczony makaron wymieszać z 2 łyżkami oliwy,

Sałatkę z małżów wymieszać z makaronem; doprawić solą i pieprzem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin