SAŁATKA Z MATIASÓW I OGÓRKÓW
4 filety z matiasów
4 łyżki śmietany
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mata cebula
po 1 pęczku koperku
pietruszki i szczypiorku
po szczypcie soli, świeżo zmielonego
pieprzu i cukru
1-2 ogórka sałatkowego
1 pęczek rzodkiewek
4 liście sałaty
4 cząstki cytryny
Solone filety moczyć w wodzie, pozostawiając je w chłodnym miejscu. Śmietanę ubić na sztywno; połączyć z jogurtem i sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku lub zetrzeć na tarce i dodać do sosu jogurtowego.
Koperek, pietruszkę i szczypiorek opłukać i otrzepać z wody. Kilka gałązek odłożyć do ugarnirowania, resztę posiekać. Zieleninę wymieszać z sosem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pól, łyżka wyskrobać nasiona, Pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki oczyścić, umyć i również pokroić w cienkie plasterki. Liście sałaty umyć, otrzepać z wody i położyć na czterech talerzach.
Filety osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na wąskie kawałki. Dwie trzecie sosu ziołowego rozłożyć na talerzach. Na sosie ułożyć warstwami kawałki matiesów, plasterki ogórka i rzodkiewek.
Sałatkę ugarnirować cząstkami cytryny i pozostałym sosem. Smacznym dodatkiem jest pełnoziarnisty chleb z masłem,
Gryzmek