SAŁATKA Z MATIASÓW I OGÓRKÓW.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA Z MATIASÓW I OGÓRKÓW

 

                       SAŁATKA Z MATIASÓW I OGÓRKÓW

 

 

 

                                     4 filety z matiasów

                                     4 łyżki śmietany

                                     4 łyżki jogurtu naturalnego

                                     1 mata cebula

                                po 1 pęczku koperku

                                        pietruszki i szczypiorku

                                        po szczypcie soli, świeżo zmielonego

                                        pieprzu i cukru

                                 1-2 ogórka sałatkowego

                                     1 pęczek rzodkiewek

                                     4 liście sałaty

                                     4 cząstki cytryny

 

 

Solone filety moczyć w wodzie, pozostawiając je w chłodnym miejscu. Śmietanę ubić na sztywno; połączyć z jogurtem i sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku lub zetrzeć na tarce i dodać do sosu jogurtowego.

Koperek, pietruszkę i szczypiorek opłukać i otrzepać z wody. Kilka gałązek odłożyć do ugarnirowania, resztę posiekać. Zieleninę wymieszać z sosem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pól, łyżka wyskrobać nasiona, Pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki oczyścić, umyć i również pokroić w cienkie plasterki. Liście sałaty umyć, otrzepać z wody i położyć na czterech talerzach.

Filety osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na wąskie kawałki. Dwie trzecie sosu ziołowego rozłożyć na talerzach. Na sosie ułożyć warstwami kawałki matiesów, plasterki ogórka i rzodkiewek.

Sałatkę ugarnirować cząstkami cytryny i pozostałym sosem. Smacznym dodatkiem jest pełnoziarnisty chleb z masłem,

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin