PASZTET WIELKANOCNY.doc

(26 KB) Pobierz
PASZTET WIELKANOCNY

 

 

                    PASZTET WIELKANOCNY


                              1 królik bez kości

                            70 dag mięsa z dzika

                            30 dag wątróbki drobiowej

                              3 cebule

                              1 czosnek

                            30 dag słoniny

                              5 jajek

                              1 czerstwa bułka

                            10 dag   śliwki suszone

                            10 dag  morele suszone

                              8 dag figi suszone

                                 sól, pieprz

                                 owoc jałowca, liść laurowy,

                                 ziele angielskie

 

 

Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia.

Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form.

Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin