PASZTET WIELKANOCNY
1 królik bez kości
70 dag mięsa z dzika
30 dag wątróbki drobiowej
3 cebule
1 czosnek
30 dag słoniny
5 jajek
1 czerstwa bułka
10 dag śliwki suszone
10 dag morele suszone
8 dag figi suszone
sól, pieprz
owoc jałowca, liść laurowy,
ziele angielskie
Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru. Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar. Mięso odstawić do ostygnięcia.
Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć. Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce. Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do form.
Piec w temperaturze 140°C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.