FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
50 dag boczniaka,
2 marchewki (16 dag),
1 pietruszka (8 dag),
5 dag selera,
6 dag białej części pora,
1 cebula (8 dag),
4 szklanki bulionu z kostki warzywnej,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1/3 szklanki śmietany (12%),
½ łyżki majeranku i tymianku,
1 liść laurowy,
6 ziaren pieprzu,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
po szczypcie imbiru
gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.
Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.
Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut.
Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
Gryzmek