FLACZKI Z BOCZNIAKÓW.doc

(27 KB) Pobierz

               

 

                              FLACZKI Z BOCZNIAKÓW                     


 

                                   50 dag boczniaka,

                                     2 marchewki (16 dag),

                                     1 pietruszka (8 dag),

                                     5 dag selera,

                                     6 dag białej części pora,

                                     1 cebula (8 dag),

                                     4 szklanki bulionu z kostki warzywnej,

                                     2 łyżki masła,

                                      1 łyżka mąki pszennej,

                                  1/3 szklanki śmietany (12%),

                                   ½  łyżki majeranku i tymianku,

                                    1 liść laurowy,

                                    6 ziaren pieprzu,

                                    3 ziarna ziela angielskiego,

                                    1 łyżeczka słodkiej papryki,

                                       po szczypcie imbiru

                                      gałki muszkatołowej,

                                     sól, pieprz.

 

 

 

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.

Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut.

Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin