HORCHATA DE CHUFA.doc

(25 KB) Pobierz
HORCHATA DE CHUFA – ORSZADA

                          HORCHATA DE CHUFA – ORSZADA       

 

 

                                    1 kg migdałów,

                                    1 kg cukru,

                                    5 l wody,

                                    1 laska cynamonu.

 

 

Migdały opłukać w kilku wodach i zostawić zamoczone w wodzie na 12 godz. Ponownie dobrze płukać i suszyć. Rozbić na pastę w mozdzierzu lub, co prostsze, zmielić drobno.

Do tej pasty dodać laskę cynamonu i zostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu. Dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia. Przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn.

Podawać dobrze schłodzone, lub "granizado" - po polsku to chodzi o cos w rodzaju płynnego lodu, zamrażać mieszając.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin