ŻUBRÓWKA.doc

(25 KB) Pobierz
ŻUBRÓWKA

                                     ŻUBRÓWKA        

                       Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40%.

 

 

 

                            1 g (5-6 kawałków długości 25 cm)

                               suszonej trawy żubrowej,

                            1 łyżeczka cukru,

                            1 l wódki czystej o mocy 40%.

 

 

 

   Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódka, odstawić do maceracji na 15-20 dni.  Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody

cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.

            Gotowa wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć żdzbło trawy żubrowej dla dekoracji.  Wódkę można sporządzić tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej

trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50%  i maceruje 10 dni.

Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95%, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.

 

Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, która nadaje wódce swoisty zapach i smak.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin