KRUPNIOKI.doc

(25 KB) Pobierz
Krupnioki

 

                                KRUPNIOKI

 

 

 

                           1,5 kg okrawków różnego

                                 mięsa, podroby wieprzowe

                          250 g skórek wieprzowych

                          500 ml krwi wieprzowej

                          100 g słoniny

                              2 kg kaszy gryczanej

                                 majeranek, tymianek, pieprz

                          100 g soli

                                 cienkie oczyszczone jelita

 

 

 

   Okrawki mięsa wraz z podrobami należy ugotować do miękkości, oddzielić chrząstki i zemleć w maszynce wraz ze skórkami. Do wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa wrzucamy kaszę i gotujemy. Następnie łączymy kaszę, krew, mięso i wszystkie przyprawy.

   Całość dobrze mieszamy i masą wypełniamy jelita. Jelita napełniamy do połowy i zawiązujemy nitką. Tak przygotowane krupnioki wkładamy do rondla z gorącą wodą i gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut na wolnym ogniu.

   Po upływie pół godziny wkładamy krupniki na chwilę do zimnej wody. Krupnioki podaje się zwyczajowo smażone na słoninie z grochem i kapustą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin