MIELONKA SZYNKOWA PRASOWANA
1 kg łopatki wieprzowej, z tłuszczem (ok. 10% tego tłuszczu), dość ścięgnistej. Oddzielić tłuszcz od mięsa i mięso nieścięgniste od ścięgnistego. Pokroić w kawałki, nie większe niż dłoń.
Zważyć lub ocenić na oko, ile czego jest i zapeklować mięsko, dodając proporocjonalnie ok. 20 g peklosoli - osobno do każdego rodzaju. Tłuszczyk posolić solidną szczyptą zwykłej soli(i tak się nie zapekluje). Wyrobić i ucisnąć w naczyniu. Można wszystko w jednym, byle nie wymieszać
Po 2-3 godzinkach wstawić do lodówki, na 24 godz. Wyjąć i mięso nieścięgniste pokroić wedle uznania i gustu Mięsko ścięgniste przekręcić przez najdrobniejsze sito w posiadanej maszynce do mięsa (najlepiej 2-3 razy). Tłuszczyk pokroić ręcznie w kosteczkę.
W 1/3 szklanki wody rozpuścić łyżeczkę cukru i wyrabiać osobno mięska, dodając wodę z cukrem. Połączyć pokrojony tłuszcz i wyrobione mięso razem, dodać przyprawy - szczyptę pieprzu, majeranku, gałki muszkatołowej, a nawet czosnek Wyrobić.
Załadować do jakiejś osłonki, potem do szynkowarki, docisnąć sprężynę. Wstawić do gotującej wody. Gotować ok. 10 minut, ochłodzić do temp. 85 st C. Po godzinie schłodzić i wstawić do lodówki.
Po kilkunastu godzinach wyjąć i ... smacznego
Gryzmek