SZYNKA PRASOWANA.doc

(26 KB) Pobierz
Szynka prasowana, parzona

                    SZYNKA PRASOWANA PARZONA         

 

 

 

   Ok. 1 kg łopatki wieprzowej, bez tłuszczu, pokroić na kawałki wielkości dłoni i grubości 2-3 cm. Dokładnie natrzeć 20 g soli peklowej, wygnieść porządnie, ułożyć w naczyniu, wyrównać i po 2-3 godzinkach wstawić do lodówki, na 24 godzinki.

   Po wyjęciu z lodówki potłuc trochę tłuczkiem do mięsa, ale bez przesady  Każdy kawałek z osobna wg uznania - trochę bardziej takie ścięgniste 

   W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić płaską łyżeczkę cukru. Wyrabiać mięso, aż wchłonie wodę, dodając szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Można dodać majeranek lub ząbek gniecionego czosnku.

 

UWAGA! Przyprawy w ogóle nie są konieczne. Wystarczy sól i cukier.

   Zapakować do torebki foliowej lub osłonki białkowej, lub rękawa foliowego(do pieczenia), tak, żeby nie było w nim powietrza i zawiązać.

   Załadować do szynkowarki i docisnąć sprężyną. Wstawić do garnka z wrzącą wodą, tak żeby poziom wody był nieco powyżej poziomu mięsa (ale żeby woda nie wlewała się do szynkowarki).

   Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Potem wyłączyć podgrzewanie i zaczekać aż temperatura wody spadnie do ok. 85 st. C. Utrzymywać temperaturę 85 stopni przez ok. 1 godzinę.

    Wyjąć z gorącej wody i wstawić do zimnej. Po ochłodzeniu wstawić do lodówki. Po ok. 12 godzinach wyjąć, pokroić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin