SZYNKA PRASOWANA PARZONA
Ok. 1 kg łopatki wieprzowej, bez tłuszczu, pokroić na kawałki wielkości dłoni i grubości 2-3 cm. Dokładnie natrzeć 20 g soli peklowej, wygnieść porządnie, ułożyć w naczyniu, wyrównać i po 2-3 godzinkach wstawić do lodówki, na 24 godzinki.
Po wyjęciu z lodówki potłuc trochę tłuczkiem do mięsa, ale bez przesady Każdy kawałek z osobna wg uznania - trochę bardziej takie ścięgniste
W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić płaską łyżeczkę cukru. Wyrabiać mięso, aż wchłonie wodę, dodając szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Można dodać majeranek lub ząbek gniecionego czosnku.
UWAGA! Przyprawy w ogóle nie są konieczne. Wystarczy sól i cukier.
Zapakować do torebki foliowej lub osłonki białkowej, lub rękawa foliowego(do pieczenia), tak, żeby nie było w nim powietrza i zawiązać.
Załadować do szynkowarki i docisnąć sprężyną. Wstawić do garnka z wrzącą wodą, tak żeby poziom wody był nieco powyżej poziomu mięsa (ale żeby woda nie wlewała się do szynkowarki).
Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Potem wyłączyć podgrzewanie i zaczekać aż temperatura wody spadnie do ok. 85 st. C. Utrzymywać temperaturę 85 stopni przez ok. 1 godzinę.
Wyjąć z gorącej wody i wstawić do zimnej. Po ochłodzeniu wstawić do lodówki. Po ok. 12 godzinach wyjąć, pokroić.
Gryzmek