PIECZARKI Z SOSEM CZOSNKOWYM
1 kg małych pieczarek,
1 pęczek dymki,
4 ząbki czosnku,
3/4 pojemnika (15 dkg) gęstej,
kwaśnej śmietany,
3/4 pojemnika (15 dkg) jogurtu,
2 łyżki oliwy,
3 dkg miękkiego masła lub margaryny,
½ bagietki,
kilka gałązek tymianku,
sól, biały pieprz.
Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę utrzeć z jogurtem i 1/4 czosnku, wymieszać z oliwą. Tymianek umyć, osuszyć, oderwać listki, posiekać.
Połowę tymianku dodać do sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, porcjami smażyć na nim pieczarki (około 5 minut).
Dodać dymkę i 1/4 czosnku, smażyć razem jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Miękkie masło utrzeć z pozostałym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, posmarować masłem czosnkowym, pokroić na kawałki, ułożyć na ruszcie mocno rozgrzanego piekarnika, zapiekać około 5 minut. Usmażone pieczarki polać sosem, posypać tymiankiem, podawać z czosnkowymi grzankami.
Gryzmek