PIECZARKI Z SOSEM CZOSNKOWYM.doc

(26 KB) Pobierz
PIECZARKI Z SOSEM CZOSNKOWYM

 

 

 

 

                             PIECZARKI Z SOSEM CZOSNKOWYM
 

 

 

                                         1 kg małych pieczarek,

                                         1 pęczek dymki,

                                         4 ząbki czosnku,

                                      3/4 pojemnika (15 dkg) gęstej,

                                            kwaśnej śmietany,

                                      3/4 pojemnika (15 dkg) jogurtu,

                                         2 łyżki oliwy,

                                        3 dkg miękkiego masła lub margaryny,

                                       ½ bagietki,

                                          kilka gałązek tymianku,

                                           sól, biały pieprz.
 

 

 

      Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę utrzeć z jogurtem i 1/4 czosnku, wymieszać z oliwą. Tymianek umyć, osuszyć, oderwać listki, posiekać.

      Połowę tymianku dodać do sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, porcjami smażyć na nim pieczarki (około 5 minut).

      Dodać dymkę i 1/4 czosnku, smażyć razem jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Miękkie masło utrzeć z pozostałym czosnkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

      Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, posmarować masłem czosnkowym, pokroić na kawałki, ułożyć na ruszcie mocno rozgrzanego piekarnika, zapiekać około 5 minut. Usmażone pieczarki polać sosem, posypać tymiankiem, podawać z czosnkowymi grzankami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin