Dania z grilla-50 przepisów-Kuchnia TV.pdf

(1079 KB) Pobierz
Microsoft Word - Dania z grilla.doc
DANIA
Z GRILLA
Ponad 50 przepisw
z caþego Ļwiata
KUCHNIA TV
Zebrał - Mefrit
1
685072464.002.png
Chleb z warzywami z grilla Kuchnia wþoska
okrĢgþy bochenek zwartego, áwiejskiegoÑ chleba na zakwasie
Marynata
szklanka oliwy
garĻę posiekanej bazylii
garĻę posiekanej natki pietruszki
3-4 rozgniecione zĢbki czosnku
sl, pieprz do smaku
Ňþta i czerwona papryka, pokrojona na spore kawaþki
cukinia, pokrojona na plastry
plastry bakþaŇana
cebula, pokrojona w niezbyt grube talarki
kilka þyŇek tapenady (pasty ze zmiksowanych oliwek, zielonych lub czarnych)
garĻę liĻci rukoli
kilka plastrw mozzarelli
Wymieszaę skþadniki marynaty. Zanurzyę w niej kawaþki papryki i cukinii, uþoŇyę na
niezbyt gorĢcym grillu (lub patelni grillowej), piec kilka minut z kaŇdej strony, aŇ
zmiħknĢ i siħ przypiekĢ.
BakþaŇany posmarowaę marynatĢ (nie wkþadaę do marynatyÏspiþyby jej zbyt duŇo),
upiec w ten sam sposb. Talarki cebuli podpiec ána suchoÑ, aŇ zmiħknĢ.
Z chleba skroię wierzch, wyjĢę ze Ļrodka miħkisz (moŇna go porwaę na kawaþeczki, polaę
marynatĢ i opiec na grillu, podawaę jako grzaneczki do saþaty). Posmarowaę w Ļrodku
chleb marynatĢ, a nastħpnie poþowĢ tapenady. Na dnie wydrĢŇonego chleba uþoŇyę liĻcie
rukoli. Na nich poþoŇyę opieczone bakþaŇany, a nastħpnie warstwħ mozzarelli. Warstwami
ukþadaę pozostaþe opiekane warzywa. Na koniec polaę oliwĢ, posmarowaę tapenadĢ i zakryę áwieczkiemÑ Ļciħtym z
chleba.
Wypeþniony warzywami bochenek owinĢę szczelnie foliĢ plastikowĢ. UþoŇyę na blacie, na wierzchu poþoŇyę deskħ
do krojenia, a na niej ustawię coĻ ciħŇkiego. Zostawię chleb ádo sprasowaniaÑ na 24 godziny. Podawaę pokrojony
na trjkĢty.
Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem
pomidorowym Kuchnia grecka
tuszka kaþamarnicy
Farsz
1/2 posiekanej, zeszklonej na oliwie cebuli z posiekanym zĢbkiem czosnku
oliwa
kilka duŇych garĻci szpinaku
100 g ryŇu, ugotowanego al dente
kilka gaþĢzek ĻwieŇej miħty
sok z cytryny
sl, pieprz do smaku
Sos
1/2 posiekanej, zeszklonej na oliwie cebuli z posiekanym zĢbkiem czosnku
1/2 þyŇeczki cukru
krojone pomidory z puszki lub ĻwieŇe, dojrzaþe pomidory, obrane ze skrki i pokrojone w drobnĢ kosteczkħ
kilka þyŇek rzadkiego przecieru pomidorowego
þyŇka posiekanej natki pietruszki
oliwa ,sl i pieprz do smaku
Tuszkħ kaþamarnicy ponacinaę z obu stron na krzyŇ, na gþħbokoĻę kilku milimetrw. Na oliwie zeszklię cebulħ z
czosnkiem, poþowħ przeþoŇyę do miski, poþowħ zostawię na patelni do sosu. Na odrobinie oliwy przez parħ minut
dusię porwane na kawaþki liĻcie szpinaku. PrzeþoŇyę do miski z cebulĢ. Dodaę ugotowany ryŇ, wymieszaę. WcisnĢę
trochħ soku z cytryny, dodaę posiekanĢ miħtħ, wymieszaę. Przyprawię solĢ i pieprzem do smaku, wymieszaę.
Szpinakowym farszem nadziaę kaþamarnicħ, wpychajĢc go palcami do koıca tuszki. Brzegi kaþamarnicy spiĢę
wykaþaczkĢ, namoczonĢ uprzednio na 15 minut w zimnej wodzie. NadzianĢ tuszkħ posypaę pieprzem i
posmarowaę oliwĢ, uþoŇyę na ruszcie i piec 5-6 minut, obracajĢc, aby siħ rwno przypiekþa.
Uwaga! - nie naleŇy jej piec zbyt dþugo, bo bħdzie gumiasta.
Przed podaniem wylaę sos na talerz i na sosie uþoŇyę upieczonĢ tuszkħ, pokrojonĢ ostrym noŇem w ukoĻne
plastry.
Sos
Do poþowy iloĻci cebuli, zeszklonej na oliwie z czosnkiem, dodaę cukier i podsmaŇyę, aby podkarmelizowaę cebulħ.
Dodaę przecier pomidorowy i pokrojone pomidory, wymieszaę, smaŇyę kilka minut na maþym ogniu. Dodaę
2
685072464.003.png
posiekanĢ pietruszkħ i dolaę odrobinħ oliwy, wymieszaę, dodaę sl i pieprz do smaku, pogotowaę jeszcze 2-3
minuty na maþym ogniu.
Feta grillowania Kuchnia grecka
plastry greckiego sera feta gruboĻci 1,5 cm
plastry pomidora
suszone oregano
ĻwieŇo mielony pieprz
oliwa extra vergine
Na kwadracie folii aluminiowej poþoŇyę mniejszy kwadrat pergaminu. Na kaŇdym
pergaminie trochħ mniejszy od niego plaster fety. Na kaŇdym plastrze fety poþoŇyę
plaster pomidora, na to odrobinħ suszonego oregano i oliwy. ZamknĢę ser w pakieciku z folii i uþoŇyę na grillu.
Grillowaę ok. 10 minut, podawaę na gorĢco.
Grillowana barwena z o Ļ miorniczkami, sałatk Ģ z
natki pietruszki, kaparami i cytryn Ģ
1 pħczek natki pietruszki, same listki
2 szalotki, drobno posiekane
25 g czarnych oliwek
25 g papryczek piquillo, obranych i pokrojonych w paseczki
10 g drobnych kaparw
1 cytryna, pociħta na ęwiartki
20 g makaronu orzo, ugotowanego w szafranie, ostudzonego
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
sl i ĻwieŇo zmielony pieprz
8 filetw barweny, oczyszczonych
1 þyŇka oliwy z oliwek extra virgin
200 g oĻmiorniczek, obranych
3 zĢbki czosnku, obrane, pokrojone, zblanszowane
175 ml 3-letniego wina Banyuls, odparowanego do 1 þyŇki
Podgrzej grill. Zmieszaj w misce natkħ pietruszki, szalotki, oliwki, papryczki, kapary i cytrynħ. PoþĢcz z orzo.
Pokrop odrobinĢ oliwy z oliwek, dopraw solĢ i czarnym pieprzem do smaku. Dokþadnie wymieszaj. UmieĻę filety
barweny na blasze, posmarowanej odrobinĢ oliwy z oliwek. Posmaruj filety odrobinĢ oliwy z oliwek, dopraw solĢ i
czarnym pieprzem. UmieĻę pod grillem i piecz przez 1-2 minut. Podgrzej patelniħ z oliwĢ z oliwek, aŇ zacznie
dymię. Szybko podsmaŇ oĻmiorniczki i plasterki czosnku. Dopraw solĢ i czarnym pieprzem i zdejmij z ognia.
Wyjmij na papier i odsĢcz. OĻmiorniczki poþŇ na saþatkħ z natki pietruszki i podziel na 4 talerze. UmieĻę dwa filety
barweny na kaŇdym talerzu, na saþatce z natki pietruszki. Wlej odrobinħ oliwy z oliwek extra virgin i pokrop
odparowanym winem. Natychmiast podaj.
Grillowana kałamarnica
tuszki kaþamarnicy
dressing z oliwy z oliwek
Tuszkħ kaþamarnicy przekroię i grillowaę rozþoŇonĢ na grillu przez ok. 3 minuty. Podawaę z dressingiem z oliwy z
oliwek.
Grillowana kukurydza
Grillowana kukurydza z przyprawĢ áPiħę smakwÑ i limonkĢ:
4 obrane kolby ĻwieŇej kukurydzy
2 przekrojone limonki
1 þyŇka przyprawy áPiħę smakwÑ,sl
Grillowana kukurydza z przyprawĢ áPiħę smakwÑ i limonkĢ:
Rozgrzej grill. UþŇ kolby kukurydzy i grilluj je, aŇ bħdĢ gotowe, okoþo 15 min. Natrzyj
kukurydzħ limonkĢ, dopraw przyprawĢ áPiħę smakwÑ i solĢ.
3
685072464.004.png 685072464.005.png
Grillowana makrela z ziemniakami i kaszank Ģ
4 filety z makreli
kawaþki masþa (do smarowania i do smaŇenia)
sl i pieprz
4 grube plastry kaszanki
gotowe pure ziemniaczane
2-4 dymki
Skþadniki dressingu:
2 þyŇeczki musztardy dijon
2 þyŇki octu z czerwonego wina
1 Ňþtko
4 þyŇki oleju z orzechw wþoskich
4 þyŇki oleju arachidowego
sl i pieprz
Filety z makreli posmaruj masþem, dopraw solĢ i pieprzem. Wstaw pod grill na 4-6 minut, zaleŇnie od gruboĻci
porcji. Na patelni roztop kawaþek masþa. Plastry kaszanki smaŇ przez 3 minuty po obu stronach. Do gotowego
pure ziemniaczanego dodaj podsmaŇonĢ na maĻle dymkħ. Wymieszaj.
Zrb dressing: musztardħ dijon wrzuę do miski, dolej ocet z czerwonego wina i wbij Ňþtko. Wlej, ubijajĢc, olej z
orzechw wþoskich i olej arachidowy. Dopraw solĢ i pieprzem. Na talerzu poþŇ plaster kaszanki, naþŇ ziemniaki.
Polej dressingiem wokþ talerza, na ziemniakach umieĻę makrelħ.
Grillowana pier Ļ kaczki w glazurze z syropu
klonowego z sosem Ļ liwkowym Kuchnia Ameryki Pþnocnej
pierĻ kaczki (ze skrĢ), pokrojona na kilkucentymetrowe paski
Marynata
3 þyŇki syropu klonowego (albo pþynnego miodu)
2 þyŇki ]sosu sojowego
1 þyŇeczka przyprawy ápiħę smakwÑ
Sos Ļliwkowy do maczania
10-15 Ļliwek, na przykþad wħgierek lub kilka nektarynek
ciemny cukier, do smaku
laska cynamonukilka þyŇek biaþego wytrawnego wina
2 þyŇki octu z czerwonego wina
pieprz do smaku
kilka gaþĢzek ĻwieŇej kolendry, do dekoracji
Ponacinaę na krzyŇ skrħ na paskach kaczki. Wymieszaę skþadniki marynaty i wþoŇyę do
niej kaczkħ na okoþo 30 minut. ĺliwki przekroię na pþ, wyjĢę pestki, wþoŇyę do rondelka.
Dodaę trochħ cukru, laskħ cynamonu i wino. Ustawię rondelek na wħglach na grillu lub na
kuchence gazowej, gotowaę okoþo 25 minut. ZdjĢę z ognia i przetrzeę Ļliwki przez sito.
Sprbowaę i ewentualnie dosþodzię do smaku. Wlaę ocet winny, dodaę odrobinħ pieprzu,
wymieszaę. Kawaþki piersi uþoŇyę na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, piec 8 do
10 minut z kaŇdej strony. ZdjĢę z grilla lub patelni i odþoŇyę na parħ minut, Ňeby stħŇaþy.
Nastħpnie pokroię je w skoĻne kawaþki, wygodne do jedzenia palcami. Na talerz wylaę
warstwħ sosu, na nim uþoŇyę kawaþki kaczki. Udekorowaę gaþĢzkami kolendry.
Grillowana polenta z sosem pomidorowym Kuchnia wþoska
Ugotuj polentħ tak, jak w przepisie na POLENTĦ Z PRAWDZIWKAMI
Sos pomidorowy:
2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
2 zĢbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 kg pomidorw bez skrki z puszki
sl, ĻwieŇo mielony czarny pieprz, oliwa
Sos serowy:
masþo
garĻę majeranku
100 g mascarpone
200 g gorgonzoli
4
685072464.001.png
PodsmaŇ cebulħ i czosnek na duŇej iloĻci oliwy, aŇ zmiħknĢ i siħ zeszklĢ. Dodaj pomidory, przesmaŇ na wiħkszym
ogniu, dopraw, zmniejsz ogieı i duĻ pod niepeþnym przykryciem przez pþtorej godziny.
Ukrj porcjħ polenty i upiecz na rozgrzanym grillu z obu stron. Przygotuj sos serowy. Rozgrzej masþo w rondlu,
dodaj majeranek, mascarpone i gorgonzolħ. Dopraw szczyptĢ pieprzu i wymieszaj. Podawaj polentħ z grilla z
dwoma sosami na gorĢco.
Grillowana pol ħ dwica wołowa po tajsku Kuchnia tajska
1 polħdwica woþowa
oliwa
Dressing
3 þyŇki soku z limonki
1 þyŇka cukru
3 þyŇki tajskiego sosu rybnego nam pla
4 szalotki, pokrojone na plasterki
2 maþe chili bez pestek, posiekane
2 zĢbki czosnku, zmiaŇdŇone
garĻę posiekanej natki kolendry
garstka drobno posiekanego szczypiorku
1 ĻwieŇy ogrek
1 pomidor
Rozgrzej grill, nasmaruj polħdwicħ oliwĢ i piecz 10-15 min, obracajĢc.
Przygotuj dressing: wymieszaj sok z limonki, cukier i sos rybny, aŇ cukier siħ rozpuĻci. Dodaj szalotki, posiekane
chili i czosnek. Wymieszaj. UþŇ na pþmisku liĻcie kruchej zielonej saþaty. Pokrj woþowinħ na cienkie plasterki i
rozþŇ na saþacie. Polej dressingiem i posyp siekanĢ kolendrĢ oraz szczypiorkiem. Dookoþa rozþŇ plasterki ogrka i
pomidora.
Grillowana ryba z rozmarynowo-pomara ı czow Ģ
sol Ģ w sosie majerankowym Kuchnia wþoska
RŇne gatunki ryb np.: dorsz, okoı lub leszcz
Sos majerankowy:
1 garĻę majeranku
oliwa z oliwek
kilka kropel soku z cytryny ,sl i pieprz
Sl rozmarynowo-pomaraıczowa:
2 liĻcie ĻwieŇego rozmarynu
starta skrka z jednej pomaraıczy
strata skrka z 1 cytryny
100g zmielonej soli morskiej
Przygotowujemy sos majerankowy:
Majeranek rozgniatamy np. w moŅdzierzu, aŇ do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy trochħ oliwy extra virgin.
Wyciskamy kilka kropli soku z cytryny, doprawiamy do smaku odrobinĢ soli i pieprzu.
Przygotowujemy sl pomaraıczowo-rozmarynowĢ:
W moŅdzierzu lub przy pomocy tþuczka rozbijamy liĻcie rozmarynu na jednolitĢ masħ. ĺcieramy skrkħ z cytryny i
pomaraıczy i dodajemy rozmaryn. PorzĢdnie mieszamy palcami z dobrze zmielonĢ solĢ morskĢ i zostawiamy, aby
mieszanka siħ wysuszyþa. Bħdzie miaþa wtedy bardziej intensywny smak. Taka sl zachowuje swj aromat przez
miesiĢc. MoŇna jej teŇ uŇywaę do przyprawiania miħs.
Przygotowujemy rybħ:
Rybħ przygotowanĢ do grillowania delikatnie solimy solĢ rozmarynowo-pomaraıczowĢ i smarujemy
przygotowanym sosem majerankowym. Sosu moŇna teŇ uŇyę na koniec grillowania zaraz przed podaniem ryby.
Sos doskonale nadaje siħ rwnieŇ do kurczaka i innych biaþych mies. Rybħ trzeba grillowaę rwnomiernie z kaŇdej
strony. MoŇna uŇyę noŇa do sprawdzania czy nie jest w Ļrodku surowa.
Grillowana sałatka ze szparagami
pħczek szparagw
pþ japoıskiej dyni
cebula
150 g fety
pþ filiŇanki oliwek
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin