Żur z kiełbasą.doc

(21 KB) Pobierz
Żur z kiełbasą

Żur z kiełbasą

Składniki:

-1-1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku

-4 ziemniaki

-30 dag cienkiej kiełbasy

-kostka bulionu wołowego

-pół szklanki gęstej śmietany

-ząbek czosnku

-łyżeczka vegety

-łyżka majeranku

-2 listki laurowe

-2-3 ziarenka ziela angielskiego

-sól

-pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć,obrać, pokroić w kostkę, zalać 6-7 szklankami zimnej wody.Dodać bulion, pokrojoną w kawałki kiełbasę i gotować do momentu aż ziemniaki będą miekkie.Pod koniec gotowania dodaj vegetę, roztarty z solą czosnek,listki, ziele i żurek przecedzony przez niezbyt gęste sito. Przyprawić solą, pieprzem, majrankiem. Śmietanę zahartować, mieszając  z kilkoma łyżeczkamigorącego żuru, po czym dodać do zupy.. Zagotować.Żur można podawać z cząstkami jaj na twardo i posypać komerkiem bądź natką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin