CURRY Z CIECIERZYCĄ
10 dag sklarowanego masła
2 łyżeczki nasion kuminu
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki skruszonej chili cayenne
3 cebule pokrojone w cienkie plastry
3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
lub puszka 400 g
1,5 szklanki pomidorów obranych i
krojonych w kostkę lub z puszki
kilka łyżek jogurtu, sól
Rozgrzać masło, dodać kuminu i gorczycę, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż nasiona zbrązowieją. Dodać cayenne, sól i cebulę, smażyć aż będzie szklista, dodać ziemniaki. Zmniejszyć gaz, gotować dalej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć.
Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, lepiej dodać ją na końcu, bo szybko się rozpada. Przed podaniem dodać jogurt.
Gryzmek