CURRY Z CIECIERZYCĄ.doc

(26 KB) Pobierz
CURRY Z CIECIERZYCĄ

 

 

 

                                 CURRY Z CIECIERZYCĄ

 

 

 

 

                                  10 dag sklarowanego masła

                                  2 łyżeczki nasion kuminu

                                  1 łyżeczka nasion gorczycy

                                    1 łyżeczka mielonej kolendry

                                    1 łyżeczka mielonej kurkumy

                                   ½ łyżeczki skruszonej chili cayenne

                                  3 cebule pokrojone w cienkie plastry

                                  3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę

                               1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

                                       lub puszka 400 g

                               1,5 szklanki pomidorów obranych i

                                      krojonych w kostkę lub z puszki

                                       kilka łyżek jogurtu, sól

 

 

 

   Rozgrzać masło, dodać kuminu i gorczycę, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż nasiona zbrązowieją. Dodać cayenne, sól i cebulę, smażyć aż będzie szklista, dodać ziemniaki. Zmniejszyć gaz, gotować dalej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć.

           Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, lepiej dodać ją na końcu, bo szybko się rozpada. Przed podaniem dodać jogurt.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin