JARZYNOWE ROLADKI
16 płatków lazanii
4 marchewki
1 duża cukinia
2 cebule
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka soku pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz
Cukinię umyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewki oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Na patelnię dołożyć cukinię i marchewkę. Zamieszać, smażyć kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Płatki lazanii wkładać partiami do osolonego wrzątku, gotować 3 - 5 minut. Osączyć, ułożyć pojedynczo do wystudzenia.
Każdy płat przekroić wzdłuż na pół. Na płatki lazanii położyć warzywa, posypać natką, zwinąć rulony. Ułożyć je w brytfannie posmarowanej masłem. Zalać sokiem, zapiekać 15 minut w 180ºC.
Gryzmek