PASTA Z FASOLI
15 dag drobnej fasoli,
2 nieduże cebule,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka kiełków fasoli mungo,
po ½ łyżeczki kminku, czarnej gorczycy
2 łyżeczki soku cytryny,
sól, pieprz
Fasolę zalać wrzątkiem i moczyć 3 godz., po czym osączyć i ugotować w świeżej wodzie, wyłożyć na sitko. Cebulę pokroić na plastry. Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarenka przypraw.
Gdy zaczną pękać, wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Kiełki fasoli polać na sitku wrzątkiem, osuszyć, posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić i zmiksować. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać do pieczywa. kolendry, odrobina sproszkowanego imbiru i ostrej papryki, 2 łyżki świeżego soku
Gryzmek