SALTKJOT OG BAUNIR.doc

(26 KB) Pobierz
SALTKJOT OG BAUNIR

 

 

 

                            SALTKJOT OG BAUNIR               


 

                           1 szklanka żółtego łuskanego groszku

                           1 szklanka posiekanej cebuli

                           1 łyżeczki suszonego tymianku

                       1½ kg solonej jagnięciny z kością

                          ½ kg brukwi

                          ½ kg ziemniaków

                          ¼ kg marchewki

                              świeżo zmielony pieprz

                              sól - opcjonalnie

 

 

   Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to właśnie trudne wszędzie poza Islandią, to możemy przygotować ją samemu (przepis poniżej).

          Groszek wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. zagotować, dodać cebulę i tymianek. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę, częściowo przykryć i mieszać od czasu do czasu. Dodać 1 kawałek mięsa do zupy.

          Pozostałe mięso ugotować osobno do miękkości. Pozostawić zupę gotującą się przez pół godziny.

W międzyczasie obrać warzywa i posiekać je w dużą kostkę.    Wrzucić je do zupy i gotować następne 25 min., czasem mieszając i w razie potrzeby dodając wody.

          Kiedy warzywa i mięso są miękkie, doprawić potrawę pieprzem i ewentualnie solą. Mięso wyjąć z zupy i podawać osobno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin