ZUPA MYŚLIWSKA.doc

(27 KB) Pobierz
ZUPA MYŚLIWSKA

 

 

                                 ZUPA MYŚLIWSKA

 

 

 

                                2 przodki zajęcze lub 40 dag sarniny

                                1 cebula

                                1 łyżka masła

                                   włoszczyzna

                               ½ szkl białego wina

                                2 żółtka

                               ¼ l słodkiej śmietany

 

 

     Na tę zupę używa się przednią część i udko zajęcze lub sarnie. 2 przodki zajęcze albo 30-40 dkg sarniny pokrajać w kawałki i dusić w rondlu z 1 łyżką masła i 1 cebulą.

            Następnie dodać włoszczyzny; 2-3 marchwie, 2 pietruszki, 1 por, 2-3 listki bobkowe, 4 ziarnka ziela angielskiego. Podczas duszenia zakrapiać wodą, aby mięso się nie przypaliło.

            Gdy mięso stanie się miękkie, obrać je czysto z kości, zemleć na maszynce i przetrzeć przez sito. Kości włożyć na powrót do rondla i wygotować je z włoszczyzną w 1 1/4 l wody. Rozprowadzić przetarte mięso wywarem z warzyw i kości, dodać ½ szklanki białego wina i zagotować wszystko razem.

            Wybić 2 żółtka, połączyć z ¼ l słodkiej śmietanki i zalać wrzącą zupę, ale już nie gotować (wlać wprost do wazy lub na talerze); osobno podać grzanki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin